WERKWIJZE

Wat doen wij?

Iedere basisschool in Nederland kan het overblijven door onze werkgroep laten beoordelen. Dit is ook mogelijk voor basisscholen met een continurooster.

Na de observatie wordt de school ingedeeld in een categorie. Wij werken daarbij met een sterrensysteem met de indeling goud, zilver en brons. Bij zowel goud, zilver als brons gelden verplichte criteria plus drie facultatieve aandachtspunten voor het overblijven.

Hieronder vindt u enkele voorbeelden van zowel verplichte als facultatieve criteria per ster.

Bronzen ster

- Minimaal 50% van de overblijfkrachten heeft scholing gevolgd

Voorbeeld van facultatieve criteria:

- Er zijn geschikte ruimtes binnen en buiten voor het overblijven

Brons: totaal 4 verplichte criteria en 3 van de 8 facultatieve criteria

Zilveren ster

Voorbeeld van facultatieve criteria:

- Er zijn voldoende speelmaterialen binnen en buiten

Zilver: totaal 4 verplichte criteria en 3 van de 14 facultatieve criteria

Gouden ster

Voorbeeld van één verplicht criterium:

- Tijdens het overblijven is (minimaal) 1 overblijfkracht aanwezig op maximaal 15 kinderen, bij kleuters 1 op 12.

Voorbeeld van facultatieve criteria:

- Er is een ontruimingsplan beschikbaar. Ontruiming wordt/is ook geoefend tijdens het overblijven.

Goud: totaal 4 verplichte criteria en 3 van de 8 facultatieve criteria

Aan het toekennen van iedere ster gaat minimaal 1 observatie door een van ons vooraf inclusief schriftelijke verslaggeving. De toekenning geldt voor 2 jaar. De toegekende ster bestaat uit een sticker en een certificaat met vermelding van de geldigheidsduur.

Met de raamsticker weet iedereen die de school bezoekt dat er werk wordt gemaakt van kwaliteitsverbetering van het overblijven en dat de TSO aan bepaalde criteria voldoet. Ouders zijn op deze manier op de hoogte van de kwaliteit van het overblijven.

Samengevat kunnen scholen op de volgende voordelen rekenen:

1. Observatie tijdens het overblijven.

2. Schriftelijk verslag van het overblijven met eventuele aanbevelingen.

3. Beoordelingsformulier van de werkgroep waaruit blijkt in welke categorie de TSO van de school beloond wordt.

4. Oorkonde ondertekend door de vertegenwoordiger van de TSO van de school en de beoordelaar van TSO-voorbeeldschool.

5. Plaksticker van TSO-Voorbeeldschool die bij de ingang van de school geplakt wordt en zichtbaar is voor iedereen die de school bezoekt.